Domowa uprawa ziół

basil-932079_1280Uprawa ziół na naszym balkonie lub kuchennym parapecie to znakomity sposób na urozmaicenie potraw, wzbogacenie ich smaku i zapachu oraz sprawienie, że będziemy się zdrowo odżywiać. Własnoręczna uprawa to wcale nie jest takie trudne zadanie, którego warto się podjąć. Świeże i aromatyczne zioła warto zawsze mieć pod ręką. Rośliny te nie mają dużych wymagań, a plony możesz zbierać przez całe lato, a nawet zimą.

W czym zasadzić zioła?

Większości ziół wystarczy nieduża doniczka o średnicy 20 centymetrów i głębokości 15-20 centymetrów. W takich pojemnikach posadzisz na przykład bazylię, miętę, szałwię, rozmaryn, lawendę oraz szczypiorek. Doniczka może być wykonana z dowolnego materiału, jednak jeśli chcemy, by zioła stanowiły przy okazji element ozdobny naszej kuchni lub balkonu, poszukajmy w sklepach kolorowych pojemników, stalowych wiaderek lub starych skrzyń. Jedyne co istotne, to fakt, że rośliny będą codziennie podlewane, więc donica musi być odporna na kontakt z wodą i mieć mały otwór pozwalający odpłynąć nadmiarowi wody. Później wystarczy nasypać trochę żwiru, następnie żyznego podłoża, a następnie zasadzić zioła i ułożyć na wierzchu warstwę kory, która ograniczy parowanie. Część ziół wysiewa się do pojemnika, inne uprawia z rozsady, jak na przykład miętę, tymianek i bazylię.

Uprawa ziół

Najważniejszym warunkiem, który musi zostać spełniony, aby nasze zioła wyrosły, jest codzienne podlewanie, zwłaszcza w pierwszej fazie wzrostu. Doniczki nie można polewać silnym strumieniem, bo może on uszkodzić delikatne siewki, a nawet wypłukać je z podłoża. W dni upalne podlewajmy nasze zioła nawet dwa razy dziennie, oczywiście o ile doniczka nie jest nadal wilgotna. Nie przesadźmy z ilością życiodajnego płynu, bo nasze zioła zgniją. Większość roślin lubi duże nasłonecznienie, więc nie wstawiajmy ich na parapet po północnej stronie. Dobrym rozwiązaniem jest też nawożenie ziół, ponieważ jeśli roślina szybko przyrasta, może zużyć wszystkie składniki odżywcze zawarte w ziemi. Dlatego też warto stosować płynne nawozy organiczne. Wystrzegajmy się tego jednak w przypadku ziół pochodzących z terenów śródziemnomorskich, które są przyzwyczajone do ubogiej gleby, takich jak tymianek, rozmaryn i lawenda. Przenawożone utracą aromat.

Jakie zioła wybrać?

Przed rozpoczęciem naszej uprawy powinniśmy się zastanowić, jakich ziół najczęściej używamy w naszej kuchni, lub których chcielibyśmy używać, a nie tak łatwo kupić je w hipermarketach. Jeśli gotujesz amatorsko, to nie ma sensu zatarasowywać całego balkonu rzędami doniczek, których i tak nie wykorzystamy. Natomiast w przypadku koneserów ziół dobrze jest odpowiednio zorganizować stanowisko uprawy tak, aby rośliny nie zajęły całego blatu kuchennego lub balkonu. Dobrze jest też dowiedzieć się, które zioła są jednoroczne, dwuletnie, a które wieloletnie oraz w przypadku tych ostatnich jak z nimi postępować zimą. Najlepiej każde zioło posadzić w osobnej doniczce, ponieważ mają one bardzo rozbudowane systemy korzeniowe, a do tego miewają inne wymagania lub po prostu nie rosną zbyt dobrze w swoim towarzystwie.

Opublikowane w: Bez kategorii

Dodaj komentarz